Hříšné koblihy
INGREDIENCE
- 50 g másla
- 40 g moučkového cukru
- 4 žloutky
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 lžíce šťávy z čerstvě vymačkaného citronu
- 1 lžíce rumu (důležitá, aby se koblížky nenasákly olejem)
- 250 ml mléka
- 1 lžíce cukru moučka
- 30 g čerstvého droždí
- 500 g hladké mouky
- 1/2 lžíce soli
- Olej na smažení
- Marmeláda na plnění
POSTUP
1) Změklé máslo šleháme s cukrem do pěny
2) Postupně přimícháváme žloutky, vanilkový cukr, citronovou šťávu a rum
3) 100 ml mléka trochu ohřejeme, aby bylo teplé, rozdrobíme do něj droždí, přidáme lžíci cukru, lžící mouky z těch 500 g, a lehce promícháme. Přikryjeme, necháme v teple 10 minut kynout (měla by se nahoře vytvořit pěna a bublinky)
4) Do směsi ze žloutků a másla přidáme kvásek (z 3)), zbytek mouky, sůl a zbytek (150 ml) vlažného mléka
5) Zaděláme vařečkou řidší těsto, přikryjeme utěrkou a necháme v teple 1 hodinu kynout
6) Těsto vyklopíme na pomoučený vál a vyválíme 1 cm vysokou placku (fakt tak vysokou)
7) Vezmeme si kulatou sklenici o průměru kolem 5 cm s tlustším okrajem a na polovině těsta si NAZNAČÍME kolečka
8) Na každé kolečko dáme lžičku marmelády
9) Stejnou skleničkou vykrájíme z druhé poloviny kolečka
10) Každé kolečko vezmeme, přiložíme na druhé kolečko s marmeládou, vezmeme sklenici a znovu přiložíme, jako bychom vykrajovali, tím se obě části trochu spojí, potom ještě okraje znovu pospojujeme
11) Tak pokračujeme se všemi, pak necháme 20 minut kynout (důležité)
12) V hrnci si rozpálíme fakt hodně oleje ale opravdu na hodně malý stupeň, pak do něj vkládáme koblihy, z každé strany smažíme dozlatova